Skatte optimering

Brug skattepengene til at booste din opsparing. Det koster kun lidt kurtage at udsætte skattebetalingen.

Hvis du har solgt en aktie med gevinst, skal skattevæsenet have en procentdel af din gevinst. Det vil reducere værdien af din FIRE opsparing og yderligere boost bliver bremset lidt.

Hvis du har flere aktier, og hvis nogle af dem ‘er i minus’ – at de har tabt i værdi siden du købte dem – kan du overveje at udnytte tabet således at skattevæsenet ikke skal have alle deres penge lige nu.

Ex : Du har 3 aktier

  • 10 stk. Novo Nordisk – købt for 400/stk og netop solgt for 700/stk gevinst 3000,-
  • 20 stk. Danske Bank – købt for 200/stk – nuværende kurs ca 100/stk – ikke solgt
  • 8 stk Novozymes – købt for 500/stk – nuværende kurs ca 430/stk – ikke solgt

Det betyder at du har købt aktier for 12.000,- og værdien af porteføljen er ca 12440,- Hvis du vælger at sælge Novo så skal du betale skat af den gevinst, (27 procent af 3000) og du ender med at porteføljeværdien bliver ca 11.630,-

Som det fremgår af tallene har du ved første øjekast tjent lidt, men efter skat – har du tabt lidt. Det kan du ændre lidt på – fuldt lovligt.

Hvis du sælger alle 3 aktier, skal du betale skat af den samlede gevinst – i dette tilfælde 27% af 440,- = 118,80 og du har derfor ca 12.320,- du kan bruge til at Booste din opsparing.

Dagen efter du har solgt dine aktier er det tilladt at genkøbe de aktier du stadig tror på. Det betyder at du kan genkøbe Danske Bank og Novozymes til næsten samme pris som du solgte til og du har beholdt muligheden for at have mange penge investeret.

Tabs-handler og gevinst-handler skal udføres i samme kalenderår for at kunne få fordel af denne metode og hvis du genkøber dagen efter salg, er det problemfrit overfor skat.

(P.S. Husk at se på hvor meget kurtage du betaler for at handle. Nogle betaler 18,- pr handel andre meget mere)

Disclaimer

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.