Dividend Risk Score

Når du investerer i en aktie for at få udbytte, vil der altid være en risiko for at firmaet, af forskellige årsager, lige pludselig ikke udbetaler udbytte mere. Det kan være at deres produkt ikke sælger mere, det kan være corona problemer, det kan være de vil bruge deres overskud til nye investeringer og listen af muligheder er lang.

Derfor har man udviklet et begreb som hedder Dividend Risk Score (DRS), som helt simpelt prøver at guide os til at lave kvalificerede investeringsvalg.

Begrebet bruger firmaets historiske regnskabstal og via simpel matematik ender aktien med at få en karaktér.

  • A ranking – 0-20 point
  • B ranking – 21-40 point
  • C ranking – 41-60 point
  • D ranking – 61-80 point
  • F ranking – 81- ??? point

Jo flere point aktien har – jo mere risikabel anses aktien at være i forbindelse med at uddele udbytte.

Der er almindelig enighed om at A,B og C ranking normalt anses for at være acceptabel risiko, men det afhænger helt af hvor forsigtig du er som investor.

Den simpleste DRS fås ved at kigge efter firmaets Payout Ratio. At det er et ratio tal man kigger efter, betyder at det er et procent-tal.

eksempel fra Investing.com

I den simple form er Dividend Risk Score tallet ‘bare’ procent tallet uden procent. I billed eksemplet bliver DRS = 35,79 og dermed får aktien en B-ranking – som vurderes god og stabil.

Hvis aktien har uddelt udbytter flere år i træk og udbyttet er stabilt eller stigende kan man trække antallet af år fra DRS værdien. Herefter vurderes rankningen igen.

Det viste eksempel har udbetalt udbytte i mere end 20 år, og får derfor A-ranking. (35,79-20=15,79)

Til sidst skal der laves en subjektiv vurdering af firmaets performance gennem svære perioder og en vurdering af fremtidig evne til at klare modgang. Aktien skal dømmes risikabel eller ikke risikabel. Ingen bløde mellemformuleringer.

Hvis den dømmes til risikabel lægges der 50 point til scoren og aktien rykker dermed 2-3 klasser ned og får en væsentlig dårligere rankning.

Dividend Risk Score

indication valid until next earningscall

Disclaimer

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.