Ekstra penge: Skal de spares op eller bruges til afdrag på lån?

Har du vundet lidt i Lotto, solgt den gamle sofa eller på anden måde fået en sum penge du ikke lige havde regnet med, er det altid rart at købe noget lækkert til dig selv eller nogen du holder af.

Men det kan også være en god idé at lade pengene indgå i dit FIRE-projekt.

Hvis du overvejer om pengene skal bruges på at afvikle gæld eller om de skal lægges til side til din opsparing, er svaret altid – betal din gæld først. Det skyldes, at renten på din gæld stort set altid er højere end den rente du kan få ved at investere pengene.
 
Hvis du samtidigt gerne vil være forberedt på uforudsete udgifter, skal du, inden du går igang med afbetalingen, huske at lave en lille opsparing som kan bruges når uheldet er ude. Hvor stor den opsparing skal være, er meget individuel.

Nogle sværger til – 3 gange de månedlige udgifter – andre nøjes med et beløb der svarer til den dyreste tandlægeregning de har haft.

Hvis du beslutter at betale extra af på din gæld, bør du vælge hvilken gæld der skal afvikles hurtigst. Har du flere forskellige lån, bør du først betale extra på det lån med højeste rente (ÅOP), og når det lån er afviklet kan du afbetale endnu mere på et andet lån.

Det er ofte det mindste lån du har, der også er det lån der har den højeste ÅOP. Væk med det lån først.

Når al gæld er afbetalt, har du ikke så mange månedlige udgifter og FIRE opsparingen behøver derfor ikke være så stor.

Du har i lang tid brugt en del penge på at afbetale gæld, du har fået styr på din lille nødopsparing, så nu er tiden kommet til at de penge du brugte på at afdrage, fremover kan bruges på din FIRE-opsparing.

Disclaimer

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.